Kaartweven

Kaartweven is een oude weeftechniek die al terug lijkt te gaan tot 3000 jaar voor Christus in China. Deze techniek is door de eeuwen heen, via handelsroutes zoals de zijderoute, over de rest van de wereld verspreid geraakt en zo ook in Nederland terecht gekomen.

Je werkt met kaarten. Deze waren van oorsprong van hout, been of hoorn. Tegenwoordig worden ook kartonnen kaarten gebruikt. De meeste kaarten hebben vier gaten, hiervoor zijn ook de meeste patronen te vinden. Er zijn ook kaarten die drie, vijf of zelfs zes gaten hebben, hiervoor heb ik tot nu toe maar weinig patronen gezien.

Het aantal kaarten per weefsel kan variëren. De minste kaarten in een weefsel bij mij bekend is zes kaarten en de meeste kaarten momenteel bekend is honderdzesenvijftig. Hoe meer kaarten, hoe breder de band wordt.

Daarnaast is er, per aantal kaarten, veel variatie. Er zijn “eenvoudige” patronen. Hierbij draai je alle kaarten tegelijkertijd dezelfde kant op volgens een draaipatroon, bijvoorbeeld vier keer voorwaarts, vier keer terug of dertig keer voorwaarts, dertig keer terug. Maar er zijn ook patronen waarbij je per beurt verschillende combinaties maakt. Bijvoorbeeld de eerste drie kaartjes voorwaarts , twee terug, vijf voorwaarts, drie terug enzovoorts. Om een mooi constant patroon te houden, moet je dit draaipatroon wel steeds herhalen.

Er zijn bij mij maar een paar boeken bekend die over kaartweven gaan:

1: Het kaartweefboek (auteur Candace Crocket ISBN 9021019620)

2: The Techniques of Tablet Weaving (Auteur Peter Collingwood ISBN 9781626542143)

3: Norwegian Pick-Up Bandweaving (Auteur: Heather Torgenrud ISBN 9780764347511)

4: The Weaver’s Inkle Pattern Directory (Auteur: Anne Dixon ISBN 9781596686472)

5: Card Weaving (Auteur Candace Crocket ISBN 9780934026611 )

Hierbij een link naar een map op Pinterest van mij met patronen:

https://nl.pinterest.com/heidischmitz921/kaartweven/

( Op de pagina kaartweefpatronen op mijn website heb ik de zelfde patronen staan maar dan in mappen gesorteerd per aantal kaartjes. Ik heb deze patronen een aantal maanden terug van pinterest uit op mijn computer opgeslagen en gesorteerd).

Hierbij een aantal youtube-playlists met filmpjes waarin iets meer uitgelegd word over de kaartweef techniek: