Blog

Collsjaal

Ik heb weer eens een klein werkje gemaakt. Recent heb ik een nieuwe jas gekocht, hij zit super lekker, maar ik miste alleen een hogere kraag. Dat deed mij besluiten een los item te maken die dat oploste. Voor mijn collsjaal heb ik de brodensteek gebruikt.

Ik heb mij laten inspireren door deze twee modellen. Ze zijn lekker warm rond de hals en het gedeelte wat op de schouders ligt komt onder de jas te liggen.

De keuze voor de wol is gevallen op deze drie bolletjes.

Hier is een van de wikkels te zien met de soort wol en hoeveel meter wol per bol het is en welke naald dikte er normaal met haken/breien wordt aanbevolen.

Ik heb eerst een toer gemaakt die lang genoeg was dat die ruim over/om mijn hoofd zou passen (zie linker foto). Aansluitend heb ik de uiteindes aan elkaar gekoppeld en ben ik gaan rondwerken (zie rechter foto).

Op de linker foto heb ik de eerste twee bolletjes wol er in zitten. Op dit punt sla ik het werkje eenmaal dubbel naar de binnenkant (zie rechter foto) waardoor ik dus twee lagen krijg.

Op de linker foto is hier te zien hoe dat dubbel gevouwen uit ziet. Op de rechter foto ben ik begonnen die twee lagen aan elkaar te naaldbinden. Door ze aan elkaar te naaldbinden, gaan de twee lagen niet schuiven en blijft het lekker warm rond de hals.

Als ik de twee lagen aan elkaar heb gemaakt met naaldbinden, heb ik de hals klaar.

Vervolgens ga ik EEN rij alleen maar meerderen, dit doe ik door in de voorgaande rij in iedere steek/lus twee extra steken maken. Na een rij ziet dat dan zo uit.

Met het derde en laatste bolletje ga ik het schouderstuk maken. Om de twee rijen heb ik wel veiligheidsspelden gezet. Op de schouders heb ik aan beide zijden drie steken weer gemeerderd. Doordat ik de veiligheidsspelden heb geplaatst weet ik waar de schouders komen te zitten en blijf ik op dezelfde plaats meerderen, wat een mooier effect geeft vind ik persoonlijk.

En hier is het eindresultaat. Ik ben er blij mee.

Cape – Jas

Dit keer vertel ik over een groter werk waar ik aan gewerkt heb. En ik moet eerlijk toegeven, ik heb vaak genoeg bij dit item op het punt gestaan om er mee te stoppen omdat het zoveel werk was, mede omdat ik met best redelijk dun garen heb gewerkt. Maar ik heb me er iedere keer weer toe weten aan te zetten om door te gaan en hier is het resultaat. Ik heb een cape-jas gemaakt in de brodensteek.

Dit model vormde mijn inspiratie, maar ik heb bij de cape mijn eigen draai/twist er aan gegeven.

Ik heb deze wol gebruikt. Deze rol heb ik een paar jaar geleden bij de kringloopwinkel gekocht zoals die op de foto staat, de kleur sprak mij direct aan en ik wist dat ik vroeg of laat wel iets kon verzinnen wat ik er mee kon maken, het was alleen een kwestie van tijd. Helaas zat er geen wikkel bij met informatie, dus ik weet niet hoeveel meter het is en welke samenstelling het precies is, maar wat ik kan voelen is minimaal 95% wol.

Eerst heb ik een lange tour/rij gemaakt die iets breder is dan mijzelf. Ik hou zelf altijd rekening met aan beide zijde van mijn schouders ongeveer een vingerlengte extra, dit omdat ik het fijn vind om wat bewegingsruimte te hebben en kleding niet te strak zit. En bij deze cape-jas heb ik het zelfs een beetje extra gemeten om er een truitje of een vestje onder aan te kunnen trekken.

Op het einde van iedere rij maak ik 4 steken extra en steek ik 5 steken terug.

Dit blijf ik herhalen tot ik het rugpand klaar heb, het rugpand is op bovenstaande foto te zien.

Dan vouw ik het rugpand in de lengte een keer dubbel. Dit doe ik omdat ik het voorpand in twee delen delen ga maken. Door het rugpand in de lengte dubbel te vouwen werkt het voor mij persoonlijk handiger, en ik kan op deze manier makkelijk zien wanneer ik op het midden ben. In een later stadium, wanneer beide helften van het voorpand klaar zijn komen hier de knoopsgaten aan te zitten.

Een ander voordeel van het rugpand een keer in de lengte dubbel te vouwen, is dat ik zo makkelijker kan uitmiddelen waar de halsopening moet komen. Bij deze cape-jas ben ik net iets uit het midden begonnen met een rij losse steken. Daarbij ben ik bij de vouw iets verder gegaan. Ik heb er hier rekening mee gehouden dat ik een rij nodig heb om straks de knopen vast te maken aan het voorpand.

Hier heb ik de eerste helft van het voorpand klaar. Ik heb het voorpand met veiligheidsspelden vastgezet, vooral om netjes te werken, om te voorkomen dat alles gaat schuiven, maar ook om te kunnen zien hoe ver ik al ben en dus geen garen verspil.

Dan ga ik hetzelfde doen met de andere helft van het voorpand maar dan dus eigenlijk in spiegelbeeld van wat ik met de eerste helft van het voorpand deed.

Dan ga ik bij het hele werkje twee keer helemaal rond zodat ik alle verticale lijnen even mooi recht afgewerkt heb. Persoonlijk vind ik dit het mooiste.

Wanneer ik alle randen rond helemaal heb gehad, ga ik aan de zijkant, in de taille, het voor- en achterpand aan elkaar vast zetten middels een naaldgebonden rij. Dat ziet er dan zo uit zoals op de foto.

Als het voor- en achterpand in de taille aan elkaar vast zitten, heb ik de romp eigenlijk binnenstebuiten liggen. Ik draai het werkje dan een keer om zodat de naad aan de binnenkant zit en “goede kant” buiten zit. Aansluitend plaatst ik meteen veiligheidsspelden op de plaatsen waar de knopen en knoopsgaten moeten komen. Op deze manier kan ik meteen in een rij door naaldbinden zonder iedere keer moet kijken met een liniaal.

Voor de sluiting (knopen met knoopsgaten) ga ik twee keer langs het voorpand, hals en onderzijde van de romp. Ik heb houten knopen gekozen bij mij cape-jas. Door iedere keer de knopen bij de eerste rij te houden, weet ik hoe groot de knoopsgaten moeten worden.

Als ik de rand met knoopsgaten heb gemaakt, zet ik de veiligheidsspelden aan de andere helft van het voorpand zodat ik weet waar ik de knopen moet aannaaien.

Hier heb ik puur en alleen de romp af. Aansluitend ga ik de aan de cape beginnen die er direct vast aan komt te zitten vanaf de hals.

Net onder het opstaande randje van de kraag begin ik aan de cape. Ik zet die bewust niet helemaal links tegen de verticale rand aan, op deze manier vind ik de knopen straks mooie tot hun recht komen.

Als ik helemaal rond de hals ben gegaan, maak ik zes steken extra en steek vijf steken terug. Dit blijf ik aan de voorkant iedere keer herhalen om aan de voorkant een mooie rechte lijn te houden.

Boven op het schouders doe ik iedere keer drie steken meerderen. Dit zorgt ervoor dat de cape mooier over de schouders gaat vallen.

Omdat de cape vooral rond de schouders nog niet helemaal recht loopt (hij loopt hier een beetje rond) moet ik op sommige plaatsen een steek meerderen. Dit moet ik vooral op gevoel doen en door goed op te letten. Op de linker foto boven ligt de lus achter mij duim en de volgende lus in de onderliggende rijdicht bij elkaar en hoef ik niet de meerderen, op de rechter foto echter vind ik de afstand tussen de lus achter de duim en de lus in de onderliggende rij te ver uit elkaar liggen bij deze steek moet ik dus een steek meerderen.

Hier heb ik net het stuk rond de schouders klaar.

Als het stuk rond de schouders klaar is doe ik de eerste vijf rijen puur rond de schouders vijf steken minderen. Aan de voor- en achterzijde ziet dat dan zo uit. Bij de overige rijen ga ik dan weer gewoon naaldbinden, alleen op de plaatsen waar nodig is, een steek meerderen.

Hier heb ik de cape helemaal af. Ik hoef alleen nog even aan de voorzijde de verticale lijn even met een naaldgebonden rand netjes af te werken.

Hier heb ik de verticale rand er helemaal in zitten. Hier is het vooraanzicht van mijn cape-jas te zien.

Dit is de achterzijde van de cape-jas.

En de zijkant van de cape-jas.

Een tijdje stil.

Het is al een ruime 2 maanden stil op mijn blog, dit komt omdat ik bezig ben met een iets groter project weer. Ik ben momenteel een 2persoons deken met voetenzak aan het naaldbinden. Het project zelf kost veel werk en het gaat nog langzamer wanneer je kat er heerlijk gezellig bij komt liggen.

(Op de foto heb ik overigens het project half gevouwen liggen omdat ik links van mij anders te weinig ruimte heb om het volledig uitgebreid neer te leggen)

Poncho 2a

In januari 2022 heb ik al een keer een blog over een poncho gemaakt (Poncho 2 – Naaldbinden & Kaartweven (naaldenkaart.nl)). De poncho die ik nu heb gemaakt is hetzelfde model, alleen met dunner garen gemaakt (naald 1,75-2) , ik heb hem groter/langer gemaakt en ik heb een iets andere steek gemaakt, en (de naam van de steek zelf weet ik niet meer uit mijn hoofd) en een lus op de duim vier lussen achter de duim (omdat het redelijk dun garen was heb ik voor deze steek gekozen, zodat de poncho toch iets steviger is). Deze poncho vind ik ideaal voor in de lente en de herfst omdat het garen dus wat dunner is.

Dit is het garen dat ik heb gebruikt.

Dit is het voorpand.

En dit is het achterpand.

Warmte

Het is alweer een tijdje stil op mijn website. Ik heb mijn laatste werkje met naaldbinden wat klaar was, alweer een paar weken geleden online gezet.

Dat ik nu al een tijdje niks geplaatst heb, wil niet zeggen dat ik niks doe met naaldbinden of kaartweven. Kaartweven doe ik alleen maar op mijn vrijwilligerswerk, omdat ik daar de meeste ruimte voor heb. Naaldbinden doe ik wel nog, maar door de temperaturen van de laatste tijd, leg ik mijn werkje wat vaker weg omdat het te warm wordt op schoot.

Ik ben nu bezig met een poncho met mouwen te maken, waar totaal tien bollen wol in verwerkt gaan worden, en ik heb er nu haast acht in zitten, wat dus voor een groot oppervlak op schoot zorgt en ook voor veel warmte. Met nog iets meer dan twee bollen wol te gaan is het einde van het werkje in zicht, maar door de warme temperaturen buiten en in huis duurt het wat langer dan in de andere drie seizoenen van het jaar.

Nieuwe indeling website

Vanaf vandaag zijn de werkjes die ik gemaakt heb en waar ik over blog niet meer hier onder de pagina blog te vinden, maar onder het kopje naaldbinden. Wanneer men met de muis in de titelbalk onder naaldbinden zoekt, kan men doorklikken naar de pagina waar een overzicht van de werkjes staat. Door op de naam van de werkjes te klikken ziet men de pagina’s met omschrijving van de werkjes.

Tijdje stil

Het is al een tijdje geleden dat ik wat op mijn blog heb geplaatst. Dit komt onder andere omdat ik bezig ben met een groter project te maken die straks ook weer op mijn blog komt te staan. Ik ben nu een grote cape aan het maken. Ik ben er in de eerste week van juni aan begonnen, en ben nu krap aan net over de helft. Daarbij komt dat, als je zo’n groot project, in de zomermaanden op schoot hebt liggen terwijl je er aan werkt, je het al snel warm krijgt en het project wat vaker aan de kant legt. Ik hoop dat, nu we richting herfst gaan, ik er wat vaker aan kan werken. De hoop was om het project eind september af te hebben, maar als ik nu zie hoe ver ik nu ben, denk ik dat ik nog wat langer bezig ben er aan. Ik heb me er een beetje op verkeken.

Dit is mijn inspiratiebron. Ik weet alleen nog niet zeker of ik een capuchon er aan ga maken. Dat is onder andere afhankelijk van hoeveel wol/garen ik nog over heb als ik de mantel zelf af heb, hoe die dan valt en hoe warm die dan al is.

Corona-virus

In verband met het corona-virus zijn veel activiteiten/evenementen afgelast. Ook het vrijwilligerswerk wat ik normaal gesproken doe is tot nader bericht stilgelegd. Ik sluit mij aan bij de groep mensen die het verstandiger vinden om af te lasten, want voorkomen is beter dan genezen. Ik hoop, net zoals iedereen, dat dit virus snel voorbij is en dat het dagelijks leven weer gewoon zijn gang kan gaan. In de tussentijd zal ik thuis mijn hobby gewoon verder beoefenen en proberen mijn blog bij te houden.

Wanneer er weer evenementen zijn / vrijwilligerswerk weer doorgaat, zult u in de agenda op mijn website zien waar ik wanneer zit.

Nieuwe pagina

Vandaag heb ik een nieuwe pagina op mijn website toegevoegd. Ik had een aantal maanden geleden al alle kaartweefpatronen, die ik op pinterest had staan op computer opgeslagen, en gesorteerd op aantal kaartjes. En zo heb ik ze nu ook op website staan. Het is nu makkelijker om patronen te kiezen/ zoeken bij het aantal kaartjes wat ik wil gebruiken per keer. Hopelijk kan ik op deze manier andere mensen die kaartweven of het willen gaan leren, helpen een keuze te maken welk patroon ze willen gaan maken.

Opnames

Al geruime tijd draait op Omroep Gelderland een heel leuke serie, genaamd de Ridders Van Gelre. Dit is een serie die over de geschiedenis gaat van het Hertogdom Gelre en Gulik.

In oktober 2018 waren er tijdens het Middeleeuwse Festijn Hernen opnames voor dit programma en mij is gevraagd hier aan mee te werken.

Gisteravond werd de aflevering uitgezonden. Hieronder de link naar die betreffende aflevering:

Kasteel Doorwerth Toevallige Ontmoetingen 25-11-2018

Ik had eerder in de agenda op mijn site staan dat ik 25-11-2018 op Kasteel Doorwerth zou zijn tijdens toevallige ontmoetingen. Helaas kan dat van mijn kant niet doorgaan omdat de trein die ik normaal neem naar Doorwerth die dag niet rijdt wegens werkzaamheden op het spoor. Met de bus zou ik enkele reis ruim een uur extra reistijd kwijt zijn en dan zou het voor mij geen zin hebben om in Doorwerth te zijn. Dan ben ik net daar en kan ik direct weer alles inpakken en naar huis gaan met de zelfde lange reistijd als op de heenweg.

Eindelijk online

Vandaag is eindelijk de website online gegaan. Mijn man heeft heel veel uren werk gestoken erin. We hebben veel overlegd, onder andere hoe de website er uit moest komen te zien en wat ik er allemaal op wilde hebben staan. En dit is hoe de website er nu dus uiteindelijk uit is komen te zien. Laat gerust een reactie achter op de contactpagina, of bij een blog.