Naaldbinden

Naaldbinden is de voorloper van breien (breien is onstaan ongeveer 1100 n. Christus in Egypte en werd vanaf omstreek 1400 na Christus in Nederland gedaan) en haken (haken wordt vanaf ongeveer 1800 n. Christus in Nederland gedaan).

Met naaldbinden wordt door middel van een gewone naald een korte draad iedere keer door een lus gehaald waardoor een nieuwe lus ontstaat. Op deze manier ontstaat een sterk, en moeilijk uit te halen werk. Met naaldbinden kan je allerlei kledingstukken maken. Het meerderen en minderen van steken is ook mogelijk. Dit gaat haast het zelfde als met haken. Groot voordeel is dat het niet makkelijk uitrafelt wanneer je er een gat in valt of slijt.
Het naaldbinden schijnt 94 verschillende steken te hebben, die bijna allemaal gebaseerd zijn op de basissteek. Sommige steken hebben wel meerdere namen.

Er zijn archeologische vondsten bekend uit de Syrische stad Dura uit de 3e eeuw na Christus. Ook zijn er hoofddeksels bekend die gemaakt zijn met naaldbinden uit de Peruviaanse Paracas- en Nazca-culturen  tussen 300 v.Chr. en 300 n.Chr. Maar ook vondsten in Judea uit 6500 voor Christus en een uit 4500 voor christus in Denemarken!

Omdat textiel makkelijk vergaat in de grond zijn er weinig archeologische vondsten gedaan. Het is aannemelijk dat de techniek ouder is, maar er zijn weinig details bekend.

In de 14e eeuw duiken er schilderijen op waar Maria aan het breien is. Vermoedelijk is de opkomst van breien een van de redenen geweest van het verdwijnen van het naaldbinden, omdat breien ietsje sneller lijkt te gaan dan naaldbinden. In sommige landen wordt nog in naaldbinden onderwezen, zoals Scandinavische landen.

Er zijn bij mij momenteel 2 boeken bekend die over naaldbinden gaan:

1: naaldbinding (Auteur: Helga Steffensen ISBN 90 215 0730 7 )

2: Nalbinding – What in the World Is That? (Auteur : Ronny Claßen ISBN:9783739269528 )

Op mijn pinterest-account kun je zien welke kledingstukken er allemaal met naaldbinden gemaakt kunnen worden:

https://nl.pinterest.com/heidischmitz921/naaldbinden/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Naaldbinden

https://en.wikipedia.org/wiki/Nålebinding

https://nl.wikipedia.org/wiki/Breien_(textiel)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Haken

Hier een paar links naar youtube-playlists waar een aantal steken worden uitgelegd: