Weareble blanket

De fleece variant had ik thuis al liggen en heb ik ook graag aan. Toen kwam ik de gehaakte variant tegen op internet, toen dacht ik, als die gehaakt kan worden, zou die ook met naaldbinden gemaakt moeten kunnen worden. Dus daar gaat deze blog over. Ik heb een steek gebruikt waar ik de naam helaas niet van ken. Maar hij lijkt op de Oslo-steek, alleen dan vier lussen achter de duim.
Dit zijn de bollen wol die ik gebruikt heb. Er zat helaas geen wikkel bij met informatie over het soort wol, hoeveel meter per bol etcetera.
Ik heb eerst een hele lange toer gemaakt. Als lengte heb ik gemeten van schouder tot schouder en halverwege terug. Hij moet echt losjes over de schouders komen te hangen, en er moest in de winter nog een (dikke) trui onder kunnen zonder dat die te strak komt te zitten. Dat was mijn redenatie.
Daarna ga ik meerdere rechte toeren heen en terug maken. Dit doe ik door op het einde van iedere toer vier extra steken te maken, het werkje omdraaien en dan vijf steken terug steken.
Na een paar toeren ziet dat dan zo uit. Ik ben begonnen met het stuk rond de schouders. voor en achterpand worden achter elkaar gemaakt. Om te bepalen hoe lang het voorpand moet worden, heb ik bij mij zelf gekeken hoe ver dit stuk van het midden van mijn schouders tot onder mijn oksels zou komen. Voor mij is de lengte op bovenstaande foto dan lang genoeg, in combinatie met de breedte. Lees bij volgende foto’s hoe ik verder ben gegaan voor de hals en achterpand.
Hier heb ik het werkje dubbel gelegd.
Ik heb het werkje dubbel gelegd, omdat ik nu de breedte van de schouders en de plaats van de halsopening ga bepalen. Door het werkje dubbel te leggen kan ik, voor mij zelf handig, zien dat de schouders even breed worden. De hals maak ik door een x-aantal losse steken te maken en aan de andere kant, op de zelfde hoogte waar ik ben begonnen met losse steken, weer aan vaste stuk verder te gaan.
Ik heb hier het werkje licht verschoven, waardoor het iets duidelijker is. Doordat ik het werkje dus dubbel had liggen, kon ik zien waar ik aan de andere zijde ben begonnen met losse steken. Zo kan ik de schouders zo netjes mogelijk even breed maken. Hierna ga ik verder met rechte toeren maken tot ik voor- en achterpand even lang heb gemaakt.
Wanneer ik voor- en achterpand even lang heb gemaakt, maak ik aansluitend een nieuwe toer, maak met een extra losse steek, het voor- en achterpand aan elkaar vast aan beide zijden. Als voor- en achterpand eenmaal aan elkaar bevestigd zijn, ga ik verder met de romp rond naaldbinden.
Na heel wat toeren verder ziet dat dan zo uit.
Hier heb ik de romp af.
Toen de romp klaar was, ben ik aan de mouwen begonnen. Ik ben begonnen in de oksel, en werk altijd het begin draadje weg in de eerste toer die ik maak. Op deze manier blijft het werkje beter zitten.
De eerste twee toeren van de mouw maak ik recht. Vanaf de derde toer ga ik in de lijn van de oksel naar pols bij iedere toer 6 steken minderen. Dit is veel, dat klopt. Maar omdat de schouders breder zijn, maak ik de mouwen korter.
Op het laatst heb ik rond de pols nog een boordje gemaakt met naaldbinden. Dit heb gemaakt door gewoon drie toeren te maken zonder te minderen.
Hier heb ik beide mouwen af.
En een foto van de mouw van dichtbij.
Na de mouwen begin ik aan de hals en de capuchon.
Na vier toeren rond de hals te hebben gemaakt, ga ik de opening voor de capuchon maken. Dit wordt weer een x-aantal losse steken. Ik heb de grootte van de opening op mijn hoofd afgestemd.
Hier is te zien dat ik de losse toer weer vast gezet heb aan de hals.
Daarna ga ik weer toeren maken, en in de hoeken waar de opening van de capuchon steeds zit, ga ik tien steken minderen, zodat ik een ronding krijg in de capuchon.
Op het laatst wordt de cirkel steeds kleiner en moet ik ook steeds meer gaan minderen, tot de cirkel helemaal dicht is.
Ik vond de capuchon toch nog een beetje te klein. Ik weet niet zeker of dit komt door het (mogelijk te veel) minderen in de hoeken. Ik heb besloten aan de voorzijde, de open zijde, nog een aantal toeren erbij te maken.
Na de extra toeren aan de voorkant ziet het er dan zo uit. Ik heb ook weer niet te veel toeren toegevoegd, omdat ik er niet van houd om te grote capuchons te hebben. Ik heb liever een warme hals. En bovendien is deze wearable blanket voor thuis op de bank, of lekker in huis als ik met het huishouden bezig ben.

2 gedachten aan “Weareble blanket”

  1. Een mooi draagbare deken! šŸ„°
    Bewonderingswaardig hoe jij dat doet dmv afkijken. šŸ‘
    Ligt dat aan foto of loopt het onderin wat taps toe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *