Waarvoor gebruikt men een kaartgeweven band?

Ik krijg tijdens vrijwilligerswerk regelmatig de vraag waarvoor de banden die ik weef gebruikt werden vroeger en waar ze tegenwoordig voor gebruikt worden.

Vandaag wil ik graag aan de hand van 2 foto’s laten zien waar ze voor gebruikt kunnen worden.

Bij mijn handtas is gisteren de schouderband kapot gegaan. In plaats van een compleet nieuwe handtas, heb ik er voor gekozen om een band, die ik zelf geweven heb, in toevallig dezelfde kleurenstelling, er aan te naaien als schouderband. Zo zouden marskramers die vroeger van stad naar stad zijn gegaan, hun manden op de rug gedragen kunnen hebben.

Hier heb ik een geweven bandje gebruikt om twee tafellopertjes in de lengte met elkaar te verbinden, en zo een groot tafellaken te maken.

Men kan ook deze banden als riem gebruiken, of als afzetband langs bijvoorbeeld de mouwen en/of kraag van een effen t-shirt, jurkje, rok enzovoorts. Er zijn culturen bekend waar men deze banden ook gebruikt als teugels voor paarden en lastdieren. Ik ken iemand die een geweven band gebruikt als hondenriem, en weer iemand anders die ze gebruikt om met kerst de kerstkaarten op te hangen. En zo zullen er nog tal andere dingen kunnen zijn waar men deze banden voor kan gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *